Tuesday, August 23, 2011

berbuat baek..:)

let's see this pic. below~~



















korang pham tak gambar kt atas ni...
kanak2 ni nak sgt mainan yg dijual peniaga tu...namun kerana kesusahan
dia hanya mampu merenung dan melihat permainan tersebut kerana tak mampu memilikinya..

seketika..
bersama kita renungkan sejenak..
ketika kita sedang besenang-lenang ni..
masih ramai mereka yang berada didalam kesusahan...Sesungguhnya, Islam menyeru umat mengambil berat, memberi perhatian, berbuat baik, menyayangi dan prihatin terhadap golongan tidak bernasib baik yang memerlukan pembelaan untuk menjalani kehidupan lebih bermakna.

Firman Allah bermaksud: “Berbuat baiklah kepada ibu bapa, kaum kerabat, anak yatim dan orang miskin serta berbicara dengan kata yang baik.” (Surah al-Baqarah, ayat 83)

Monday, August 22, 2011

jom sedekah senyum...

Rasulullah saw. bersabda, “Janganlah engkau sekali-kali meremehkan suatu kebaikan, walaupun itu hanya sekadar untuk menemui saudaramu dengan wajah ceria”.(HR. Muslim).

bulan puasa ni elok lah sangat kalau diperbanyakkan sedekah... tp kalau dah takde duit sangat tu.. plg senang n simple skali adalah kita sedekahkan senyuman kita... untuk certain2 people,mungkin sebab lapar "kot".. potensi peratusan mereka untuk memberi senyuman itu berkurang.. padahal x susah pn nak senyum ni.. bak lirik lagu senyum from 'one nation mcs' ~senyum x perlu kate ape2~

Senyum ni umpama harta karun yang berharga yang tidak membebani kita dengan satu matawang pn.

Rasulullah saw. bersabda, “Senyumanmu di hadapan saudaramu adalah sedekah”. (HR. Tirmidzy).


x pasti aku baby ni tido ke hape..

magic word is: let's smile..:)





p/s:jgn jadi mcm bdk 2 org ni...

Thursday, August 18, 2011

the selection...

hari ni sekali lg aku mula menaip kt blog yg rsenya dah usang sbb dh lama x post something...
masa berlalu dengan pantas..sehinggakan aku tak sedar yang kita dah hampir ke penghujung ramadhan... :) antara happy nak raya...*sebab blk kg... n sedeh nk tinggal bln puasa ni...huhu..
lupa nak gtau...
weekend yang lepas adalah weekend plg azab bg aku... sebab g selection silat utk mewakili Malaysia... hehe... yg azab ny sebab training pengenalan pn dh rse mcm hard gile.. *alasan sbb aku x fit
tp... yang pasti time puasa siang hari pn training...pergh~~ azab je... sampai blk je... tgk je botol air... x leh minum.. mmg memerlukan keazaman yg tinggi... untuk latihan pengenalan pertama... team mate aku siap muntah n kram lg... haha.. kira aku ni antara yg srvive sbb still oke... tp bila dah masuk hr ketiga.. smua dh x than.. masing2 dah jln terkangkang... kcuali budak2 mesia yg mmg dh training sblm ni... x heran r diorg... tp bila g sana mcm rendah dri ckit... sbb yg select tu kbanyakn org yg dah penah wkil mesia.. aku rse cam budk2 cikai je kt stu pape pn.. kenangan training hard bln puasa ni mmg x leh blah~~ x mo dah.. tobat!! klau nk tau hari ni baru hilang sakit2 otot aku... adeh~~
p/s:actually x tau lg trpilih tk... next week bru dpt tau...hrp dpt... tp keja plk cane.. sbb kena msk latihan pusat 3 minggu... ikut lah cane...(=_=)''... semoga dipermudahkan...aamiiin...

Wednesday, August 3, 2011

konvo~~

jeng3... dah kluar tarikh sidang aku untuk peasta konvokesyen ukm ke-39..
just this word.. "tak sabar!!!"

p/s:jgn lupa dtg yer..:)