Monday, March 1, 2010

Kenangan Zaman kanak2...(^ ^)

budak2 yg lahir pd thn 80an mesti ingat mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau tetap berebut2 nak beli.

- salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku, just nak tlis name pengarang jer, bkan nak bace pn,sinopsis pn tibai jer.

-apabila klinik gigi datang sekolah buat pemeriksaan gigi kan? Pastu bagi ubat gigi & berus gigi free. Nanti ade nurse tunjuk cara gosok gigi guna model gigi yang besar & berus gigi pun besar jugak. Pastu semua murid2 gosok gigi ramai-ramai tepi longkang...lpas kumur2, buang dlm longkang very nostalgic...comel..tp kelakar.. ;)

-RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....

-pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

-main lwn pemadam,lepas tu pemadam pelbagai bentuk dan bau sampai syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.hahaha..

- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, mcm2 da...

- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.
- takut BCG... tp lepas kena inject poyo la pulak dengan junior2 neh...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.

- main kejar2 tiang, bila cikgu datang semua lari bertempiaran...main pepsi kola...bila dh blk mesti kena mrah mak x pandai jaga kasut...huhu,,,

- lepas sekolah sambil tunggu parent tak pn time exam..sume bwak maenan g sekolah..pnutup botol,lompat getah main batu seremban,dam catur bgai...hehe..

-time hari sukan ada lori milo sume berebut nk try milo tu sbb milo dr lori tu ternyata lebuh sedap dr air kotak milo haha..

-beli pensil warna LUNA..kaler LUNA paling cantik time tu.. bila kawan nk pinjam x bagi hanya org terpilih je dpt pinjam.. diskriminasi nk mampos...haha..

- Mase dulu2 tak de Astro. Stesen Tv pun tak banyak. Ada tv1, tv2 dgn tv3. Tak byk pilihan kartun yang boleh tgk.Kalau hari sabtu hujung minggu mesti masing2 duduk melangut depan tv sebab nak tgk doremon, ultraman, along, keluangman, joe jambul,usop sontorian segala. Yang paling tak tahan tu Si Siti Sifir dalam Citer Along tu..over je gaya..nyampah plak tgk..hahaha,,...Paling seronok cite Sailormoon n Power Rangers (scene paling menarik time nk bertukar )haahaha...

Memang rindu zaman kecik2. Masa tu tak payah pikir masalah, macam mana susahnya nak cari mkn, hidup berdikari x banyak masalah.. seharian enjoy je ngn kengkawan..haha..