Monday, March 29, 2010

segalanya berlalu dengan pantas...

salam...
lme x post kt blog...
aku nk cite ckit memory 3 hari kem slat kt hulu langat...
kem tu mmg besh banyak kenangan terindah...dan kenangan terpahit dlam hidupp....

ape kenangan terindah tu...
main game,
LDK
orientaring(walaupun x ikut,,,,huhu)
flying fox
jungle trekking
mandi air terjun..

hehe...

tp dalam dok bina kenangan terindah tu,,,ada jugak tecalit kenangan terpahit dlm hidup...
yang for sure ak ingt smpai bila2... :)
jatuh time tengah flying fox...
aku maen benda2 mcm ni dah banyak kli...
tp kali ni dengan kehendak allah...
aku xcident...
smua yg terjadi sangat pantas ...very smooth n tersusun..hehehe...
sebelum panjat bukit tu ak dah igt nk tgk samada org dibawah tu dah ready blum...
tp bila kt ats...dh benda nk jadi aku pn lupa...
abang yg ikat kt tali gtau aku bleh grak...trus aku gerak sampai kt tengah bru lah ak perasan...
tapi mmg terlambat...
dengan kelajuan dari atas bukit kira2 150 meter...
gedebak...aku langgar...dinding tanah kt bawah...
time tu yang ak igt, parent, adik-bradik dan ape akan jadi kt ak lepas ni... amal ibadah x cukup lgi...dan..takut x bleh bsilat dah...
time x leh nafas tu tuhan je yg tau...
lepas kna angkat nasib baik...ALLAH msih syg aku...
x de patah2...just lebam2 sluruh bdan...
then ak try naik skali lgi bagi nak mengatasi masalah FOBIA yang makin menguasai diri...
syukur alhamdulillah... terjunan flying fox gaya spiderman berjaya ditamatkan dengan selamat...
petang tu terpaksa rest tp dpt tido 1 jam je...sebab badan sgt sakit dan senak still remain kt badan...bdk laen kte aku best dpt tido...tp yang rse hanya aku yg tau...acecececeh...(^^)

huhu... tp alhamdulillah...dengan semangat nak mandi air terjun,,,aku kuatkan diri jugak utk follow jungle trekking esok pagi nya...tp berurut skan lah petang dan malam tu..
orang kte... SET MINDED...
ape2 pn bleh buat..tu aku pgang time tu..
sekarang 2 hari berlalu...
pristiwa tu pasti aku igt smpai ble2...

tp x pe... ssungguhnya ada hikmah disebalik kesakitan dan peristiwa ni...
aku lebih dekat padanya...
ALHAMDULILLAH...


Hadis diriwayatkan oleh Imam Muslim menyebut:
*Sesiapa saja di kalangan
umat
Islam yang ditimpa kesakitan daripada penyakit, maka
tidak ada selainnya
melainkan Allah akan menggugurkan kejahatannya (dosa
kecil) dengan sebabnya
seperti mana pokok menggugurkan daunnya.*

Monday, March 15, 2010

Sejahtera Malaysia...

Puji dan syukur pada Ilahi
Anugerahnya tiada terhingga
Kedamaian kemakmuran
Malaysiaku bahagia

Dengan tekad untuk berjaya
Berbakti pada nusa dan bangsa
Kami junjung cita-cita luhur
Perpaduan seluruh negeri

Seia sekata sehati sejiwa
Menghadapi cabaran
Kami sedia kami setia
Berkorban untuk negara

Bersemarak Malaysia tercinta
Kibarkan panji kebesarannya
Kami rela menjaga namamu
Sejahtera Malaysia

.....
entah engapa sejak 2,3 hari ni lagu asyik berkumandng kt telinga aku....
bila dengar blik... teringat nostalgia kecik2 dulu kt TV selalu play lagu ni...
ada yg nyani lagu rmai2... mmg nostalgik...hhaha... pape pn aku suka lgu ni...
I LUV MALAYSIA>>>




Thursday, March 11, 2010

antara Study @ impian..


sekarang mmg kucau gila...
otak rse sedeh n frust...
sbb terpaksa tarik diri untuk SUKMA 2010...
huhuhu...
semua gara2 short sem...
wjib smua 2nd year...
3 subj. kot...
busy gile...
tmbah lg dengan sambung praktikal
untuk 1 semester....
SEDEH>>>FRUST>>>
menimpa diri....
wlaupun terpaksa meninggal kan minat demi kebaikan masa depan...

tkpe...setiap yg terjadi ada hikmah disebaliknya...
ssungguhnya Allah maha mengetahui...


Wednesday, March 10, 2010

wanita...

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "
"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "
"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "
"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

Tahukah Anda:-

Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."
"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya tempat dimana cinta itu ada."

Friday, March 5, 2010

pesanan seorg bestfriend buat sahabat terchenta...

aRe nOne ... (4/3/10 16:02):

sesungguhnya agama itu adalah nasihat..tanggungjawab yang diletakkan di atas setiap bahu umat islam yang lebih besar ialah melaksanakan an-nasihah untuk para pemerintah dan menyeru mereka supaya berhukum dengan kitab Allah dan sunnah rasulnya..Rasullullah pernah bersabda "sebesar-besar jihad ialah menyatakan kalimah yang benar di hadapan pemerintah yang zalim..

Monday, March 1, 2010

Kenangan Zaman kanak2...(^ ^)

budak2 yg lahir pd thn 80an mesti ingat mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau tetap berebut2 nak beli.

- salesman susu pon camtu gak.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku, just nak tlis name pengarang jer, bkan nak bace pn,sinopsis pn tibai jer.

-apabila klinik gigi datang sekolah buat pemeriksaan gigi kan? Pastu bagi ubat gigi & berus gigi free. Nanti ade nurse tunjuk cara gosok gigi guna model gigi yang besar & berus gigi pun besar jugak. Pastu semua murid2 gosok gigi ramai-ramai tepi longkang...lpas kumur2, buang dlm longkang very nostalgic...comel..tp kelakar.. ;)

-RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....

-pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

-main lwn pemadam,lepas tu pemadam pelbagai bentuk dan bau sampai syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.hahaha..

- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, mcm2 da...

- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.
- takut BCG... tp lepas kena inject poyo la pulak dengan junior2 neh...

- balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.

- main kejar2 tiang, bila cikgu datang semua lari bertempiaran...main pepsi kola...bila dh blk mesti kena mrah mak x pandai jaga kasut...huhu,,,

- lepas sekolah sambil tunggu parent tak pn time exam..sume bwak maenan g sekolah..pnutup botol,lompat getah main batu seremban,dam catur bgai...hehe..

-time hari sukan ada lori milo sume berebut nk try milo tu sbb milo dr lori tu ternyata lebuh sedap dr air kotak milo haha..

-beli pensil warna LUNA..kaler LUNA paling cantik time tu.. bila kawan nk pinjam x bagi hanya org terpilih je dpt pinjam.. diskriminasi nk mampos...haha..

- Mase dulu2 tak de Astro. Stesen Tv pun tak banyak. Ada tv1, tv2 dgn tv3. Tak byk pilihan kartun yang boleh tgk.Kalau hari sabtu hujung minggu mesti masing2 duduk melangut depan tv sebab nak tgk doremon, ultraman, along, keluangman, joe jambul,usop sontorian segala. Yang paling tak tahan tu Si Siti Sifir dalam Citer Along tu..over je gaya..nyampah plak tgk..hahaha,,...Paling seronok cite Sailormoon n Power Rangers (scene paling menarik time nk bertukar )haahaha...

Memang rindu zaman kecik2. Masa tu tak payah pikir masalah, macam mana susahnya nak cari mkn, hidup berdikari x banyak masalah.. seharian enjoy je ngn kengkawan..haha..