Wednesday, January 27, 2010

AKTIVITI PENGAKAP KELANTAN/MALAYSIA 2010


1 Pentarafan Rambu Pengakap Muda Ting 3 27 - 30 Januari
2 Pentarafan Pengakap Raja 2009 PR 2 4 - 8 Februari
3 Kursus Lencana Jaya Diri PR 1 Februari
4 Ujian Sikap Bertanggungjawab ( Pertolongan Camas ) PR 2 Februari
5 Kursus Lencana Kemahiran PR 1 11 - 13 Mac
6 Ujian Sikap Berdikari ( Perkhemahan Mengembara ) PR 2 11 - 13 Mac
7 Kem Solat Untuk Pengakap Muda Tingkatan 1 , 2 dan Pengakap Remaja Tingkatan 4 Ting. 1 / 2 / 4 25 - 27 Mac
8 Kursus Lencana Kegiatan ( Tarian ) PR 1 22- 24 April
9 Ujian Sikap Kegiatan ( Tarian ) PR 2 22- 24 April
10 Kursus Lencana Ekspidisi 40 km Berjalan Kaki PR 1 6 - 8 Mei
11 Ujian Sikap Eksipidisi 80 km Berjalan Kaki PR 2 27 - 29 Mei
12 Jambori Budaya Indonesia Malaysia 7 - 12 Jun
13 Kursus Lencana Perkhidmatan ( Pertolongan Cemas ) PR 2 1 - 3 Julai
14 Ujian Darjah Perkhemahan PR 1 1 - 3 Julai
15 Pentarafan Rambu Pengakap Kanak-Kanak THN 6 25 - 28 Oktober
16 Jambori Pengakap Kelantan semua unit 10 oktober
KELANA
17 Mesyuarat Agung PLN Lt dan ALT 30 Januari
18 Kursus Manikayu ( Penerangan ) Pemimpin 1 Februari
19 Kursus Manikayu ( Peringkat 3 ) Pemimpin Februari
20 Bengkel Membina Dan Mengurus Laman Web Daerah ADC 4 - 6 Mac
21 Kursus Pengurusan Kumpulan Pemimpin 29 - 31 Mac
22 Kursus " Camp Leader " Pemimpin 24 - 26 Mei
23 Bengkel Penguji Rambu PKK, PM, & PR Penguji 15 - 17 Julai
24 Kursus Manikayu ( Peringkat 4A ) Pemimpin 1 - 5 Ogos
25 Bengkel Modul Buku Log PKK Jurulatih PKK 25 - 28 Julai
26 Bengkel Buku Log PKK Pemimpin 19 - 21 September
27 Nort Malaysia South Thailand Jambori Semua Unit 10 Oktober
----------------------------------------------------- ---------------------------
WAH......
AK NK BLK...NK SMBUNG BLK LENCANA PENGAKAP AK....
JADI PENGAKAP KELANA PULAK
RINDU NGN GENG2 PENGAKAP NEGERI DULU....HUHU.....
NO. 1-16 AK DAH LEPAS....SKRG NK SMBUNG 17 PLK....
ENTAH SEMPAT KE TAK....
I HOPE CAN DO THIS....HUHUHU...
-------------------------- ------------------------------------------------------

Tuesday, January 26, 2010

PERKARA YANG BOLEH MEMBAWA KESUSAHAN DAN KEMELARATAN

petikan dari surah Al Barakah.

Berikut adalah beberapa penyebab yang Allah jadikan boleh membawa kesusahan, bukan untuk menakutkan tetapi sebagai panduan untuk dihindari samada melalui usaha, ikhtiar dan doa.

1. Membakar kulit bawang merah atau bawang putih.
2. Tidur meniarap
3. Menyapu rumah di waktu malam.
4. menyapu sampah dengan kain.
5. Tidak membersihkan rumah (biar bersampah, bersawang dan berjelaga)
6. Membasuh tangan pada bekas tempat makan.
7. Duduk di atas tangga.
8. Bersandar pada salah satu daun pintu.
9. Berwudhuk di tempat buang air (jamban)
10. menjahit baju yang sedang dipakai.
11. Mengeringkan muka dengan baju yang dipakai.
12. Berdiri sambil bercekak pinggang.
13. Tidur tanpa pakaian.
14. Makan dalam keadaan junub.
15. Cepat-cepat keluar dari masjid selepas solat subuh.
16. Pagi-pagi buta pergi ke pasar.
17. paling akhir keluar dari pasar.
18. Tidak suka menutup bekas.
19. Mendoakan yang tidak baik untuk ibubapa, anak.
20. Memadamkan lampu dengan nafas (meniup api)
21. Membuang kutu dalam keadaan hidup.
22. Mencuci kaki dengan tangan kanan.
23. Kencing pada air yang bertakung.
24. Memakai seluar sambil duduk.
25. Mandi junub di tempat kecing atau najis.
26. Makan dengan dua jari ( menyepit)
27. Berjalan di antara 2 perempuan.
28. Terlalu banyak memainkan janggut.
29. Mendakap lutut dengan menyela jejari tangan.
30. Meletakkan tapak tangan di hidung.
31. Memotong kuku dengan gigi.
32. Buang air kecil dan besar menghadap kiblat.
33. Menguap semasa solat.
34. Bertongkat dagu.

DAN yang lebih besar dari yang tersebut ialah:

1. Meremehkan solat.
2. Meremehkan apa-apa yang terjatuh daripada hidangan. (tidak mengutip
makanan yang jatuh (membazir rezeki).
3. Tidak membaca bismillah ketika makan.
4. Banyak makan dan banyak berdusta.
5. Memakai selipar atau kasut di dahului dengan sebelah kiri sebelum kanan atau
berlainan warna atau saiz.
6. Makan di atas pinggan yang terbalik atau pinggan dan gelas yang telah retak
atau kemek.

WALLAHUA'LAM

POST mohon maaf....

hehe....sje nk post ni...sbb ada yg terbacA blog ni dan mybe terkena atas muka dia....

time tulis tu mmg emo n gram r kt dia...tp skrg dh x de pape dh...

dh x de rse mrah n benci lg...

dh kosong n ble pikir blk dia dh x ggu sape2...

just skrg ni...

x yah aku pn x perlu ggu n menyinggung hidup sape2...

oke...

Monday, January 25, 2010

Arrick baby kesayang kami...Group9


ni lah BABY kesayangan kami...
GROUP 9
utk projek 1 untuk projek kumpulan
tk3423 pengaturcaraan dan simulasi robot..

baby Baby Arrick ni mempunyai fungsi istimewa iaitu
mengesan cahaya....
apabila detect cahaya ia akan berhenti dan berjalan...
yg tengah pening dok pikir skrg ni adalah coding
coding yang membolehkan ia mengesan cahaya...

dengan kerjasama daripada
abi farhan
ummi mala
ummi atin
ummi saidah
ummi sue yee
ummi marylin

HARAP SI baby ROBOT NI DAPAT BERJALAN DENGAN BAIK...

chaiyok2...!!!!!!
" klau nk tau Arrick ni ske langgar org...tambah2 lg Malar smpai kt atas kaki... hahaha..."

Saturday, January 23, 2010

sahabat...



sukarnya hidup...

dlm x sedar ak dah menyusahkan ramai sahabatku

meminta bantuan

meminta pendapat

meminta pandangan

meminta nasihat

tanpa memikirkan

keadaan

situasi

kamu...

aduhai, sahabat...

maaf ku pohon sepuluh jari sebelum segala2 terlambat...

segala bantuan mu amat hargai

untukku terus berjuang

di bumi persinggahan sementara...

open silat ukm 2010..

alhamdulillah...smua dh berakhir...just tunggu post mortem je lagi...
kejohanan penck silat ukm yg brlansung kt dectar disertai hampir 30 pasukan...

dan syukur skali lagi kepada Allah kerana kedua2 ktegori yg ak join iaitu silat seni tempur dan silat seni jurus wajib memperolehi pingat emas...skaligus menyumbang 2 pingat...

partner@roomte juga iaitu amin.. dpt 2 jgk ...hehe...ofcoz r...dia partner ak dlm tempur n jrus wjib...

mmg fight malam tu tapi rezeki lebih menyebelahi ak n amin kerana peserta Universiti Malaya terjatuh senjata... fuhh....!!!!! lega beb.... dapat tunaikan harapan Along.. jurulatih silat seni.. tu lah orang kate ...ape yang penting adalah keberkatan ilmu dan tidak menyakiti hati guru... insyaallah..klau ada rezki...bleh menang...

bab jurus wajib org kate mmg x de fight..tp dihati ttp kna rendah diri jangan sesekali perasaan bangga diri timbul...itu pesanan Che On jgk mantan silat ukm... sebab IPT laen mmg tgh berusaha nk fight ukm...huhu...

bg yang x berjaya berusaha lg...klau ada USAHA, KEBERKATAN DAN TAWAKKAL
INSYAALLAH...

just now... fight for MASUM plk....

ukm!!! ho!!!

Monday, January 18, 2010

pemergian.

18/1/2010

panggilan subuh daripada parent kat Kelantan.. memberi berita pemergian makcik...adik kepada ayah....

agak terkejut dan tergamam dengan pemergian "aunty" pagi td...jam 4.30 pg....

sebak tp x terkata....just terdiam lg buat sementara waktu....

sepupu masih lg kecik...sekolah rendah...

semoga mereka tabah tidak berbelah bagi...

amin...

AL-FATIHAH...

Sunday, January 17, 2010

akulah si NILA

klau pernah dengar pepataH "Kerana Setitik Nila, Rosak Susu Sebelanga"....

mmg terang lg bersuluh....asaktorlah nila dlm pribahasa ni....

klau masa bleh berulang...

huhhhhhh....~~~~~~~~~~


Monday, January 11, 2010

heppy b'day...

terdetik rse dihati bile kat lab td ad org dok nyanyi lagu b'day kt kengkawan...

haha...ttiba ayat ak jd jiwang....dan Acap kt sebelah ni sedang mengejek2 ak ttg ayat2 ni...

x per ignore jep....

semalam nk trun kafe pkl 1.20 pg...ada bdk rmai2 bersukaria sambut b'day....

thanks to Kak Azi...cite pasal ni,....

nk kongsi ngn kawan2....

gembiranya bile sambut b'day...tp tahu tak sbllum kite lahir ni "ibu,mak,ummi,ma" kite sedang bertarung nyawa...kesakitan untuk melahirkan kita mmg x dpt digambarkan....

jadi...

dlm dok suka2 smbut b'day tu....

sebelum mak kite wish kt kite....

better2 lah korang ni berterima kasih kepada ibu korang kerana bersusah payah melahirkan...

sedeh plk cter psal mak ni....rse nk blk rumah plk...huhuhu...

terima kasih untuk mak saya...
(FARIDAH BINTI ABDUL MANAF)
kerana melahirkan sy kedunia ini....