Saturday, March 7, 2009
















Dalam virus-virus, saya rasa ia lah yang paling cerdik dan powerfull, nak heal pun rasanya payah...melainkan format jerk server @ semua end user komputer....

Jom read more.....

info pasal virus nie anda boleh dapat disini...Virus nie telah menyerang merata BANK dalam Malaysia nie...masih ada dalam bank dan untuk mereka format server @ ATM mesin akan merugikan........

Virus nie lebih menyerang pada network yang menggunakan DOMAIN on login, payah benar nak buang, kalu kita install anti virus @ Spam killer, virus tuh akan sedar dan bangun dan terus melambatkan pc yang bakal diinstall aplikasi nie.....

info pasal virus nie boleh anda dapati kat:-
>> sini <<
Conficker
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Common name Conficker
Aliases 

* Win32/Conficker.A (CA)
* W32.Downadup (Symantec)
* W32/Downadup.A (F-Secure)
* Conficker.A (Panda)
* Net-Worm.Win32.Kido.bt (Kaspersky)
* W32/Conficker.worm (McAfee)

Conficker, also known as Downup, Downadup and Kido, is a computer worm which surfaced in October 2008 and targets the Microsoft Windows operating system.[1] The worm exploits a known vulnerability in the Windows Server service used by Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003, Windows Server 2008, and the Windows 7 Beta.

Rasanya belum ada anti virus @ dari microsoft sendiri untuk menghapuskan benda nie......apa pun anda boleh menchoba dengan chara paling terbaik sebelum format 

>> download <<

Contoh latest pattern virus:
>> pattern tma743 <<

mesti search for--> lpt$vpn.873

lepas tuh copy dari trendmicro latest pattern dalam masukkan dalam folder yg telah didownload dan diextract tadi........berkesan untuk 80% sahaja...

Langkah untuk keselamatan....
1. Jangan berkongsi Thumdrive dari rumah @ luar
2. Jangan upload handphone ke pc @ sebaliknya
3. Jangan Share folder dengan orang lain
4. Jangan surf website porn yang tak famous @ website toolz @ movie dan hosting yg tidak mempunyai security yang tinggi......

Perlu perasan sekiranya....
1. PC anda hanged waktu install anti spam @ anti virus
2. Loading desktop icon slow
3. View drive ke drive mengambil masa yg lama...

Mulai sekarang anda perlu Anti Virus, Anti Spam dan firewall. Selalulah update new patch @ security dari Microsoft.Ini adalah langkah paling bijak dan anda tidak akan dituduh penternak virus yang berjaya....

Pada yang jadi penjaga SERVER :-
1. Siapkan full backup dan beli recovery backup
2. Selalu update kan Microsoft Window anda
3. Install 2 anti virus dan anti spam
4. Block xs untuk semua user dan pasti hanya website yg tertentu sahaja dilepaskan contoh BANK, News, BURSA MALAYSIA, Gov.my, Edu.my, TMNET dan sebagainya.....
5. Tinggikan tahap "Group Policy" yakni disable USB, disable local connection,disable Wallpaper, disable exe, Disable msger, Disable Mirc, Disable bat.
6. Groupkan user ke Standard User untuk tidak sewenang2nya install apa2.....


BERINGAT SEBELUM TERLAMBAT......PAYAH DIBUATNYA....bayangkan anda kerna buang virus untuk 50 user dalam masa yang sama beranak2 dan terus beranak....rugi jerk masa nak HEAL semua tuh....memang tabik spring VIRUS niee.....naik demam dibuatnya........