Monday, December 28, 2009

Bhaiya pn bhaiyalah....janji smpai....

hari first smpai ke ukm setelah blk dari rumah slama 4 hari sejak sekian lame dok bertapa kt UKM... dok bersilat jep....

Org nk bersilat dia nk bersilat.....(bak kte abg man"coach silat UKM)

kt rumah segala penawar duka lara...,keferasan,,,ak buang tepi longkang sebelah rumah...

x banyak perubahan....just kt rumah skrg dh ada internet....n ada 3 aquarium besar,2 aquarium kecik n 2 kolah besar ikan keli kt luar rumah.....

hihi...hobby baru family ak...bela ikan pulak oi....

layan jep....

smlm bru smpai kt ukm.. pagi td nek bas pkl 9.35 kt stesen bas FSSK.. sbb lambat terhegeh2 tinggal ak n sorang foreigner dr india kot...belah2 sana lah...bangladesh ker pakistan ker...lbih kurang jep....

tunggu punye tunggu...nseb baek ada bas 6K tp pnuh sey... ak pon naek ngn mamat tu....die naek dlu....ak pn dok berdiri atas tangga.... pak cik driver pn dengan selamba badak nye pn ckap.....

"bhaiya-bhaiya,,, you naik atas lg....jangan berdiri atas tangga ya,,,"

ak ngn terpinga2 pn naek ats,,,,
sume org tgk ak....
confirm diorg aspect ak ni foreigner kot time tu....
haha....

layan jep.....
janji cpat smpai....
lecture Dr. Rosilah x leh lmbt... nnti kna dok luar or paling depan skali....huhu....

lawak jgk ble teringat...hahaha...bhaiya pn bhaiyalah....





Wednesday, December 23, 2009

3+4..

igt tak post lepas ttg ada hilang brang tu...

kt ctu ad bgtau 3 brang hilang.....
ni nak tmbah stu lagi... 4 hari lg nk bukak sem...

nset nokia ak plk hilang....

hilang kt foyer ktho...
lpas meeting spkg tertinggal kt kerusi...
tgk blk je dah x de....
ble call off...
tu maknanye org dh amek...huhuhu.....

huhuu....very the malang spanjang cuti sem kt ukm ni..

Sunday, December 13, 2009

Wednesday, December 9, 2009

ape lg nk ilang.........ish3....

sekarang dh masuk hampir 20 hari training pusat open ukm silat... Byk benda dan peristiwa x diduga berlaku....

...termasuk hari ni dah 3 barang ak hilang....
sblm raye - sluar tight kt toilet
lepas raye - selipar silat MASUM kat pusanika
semalam - botol air Sukan Perak kat tempat berkumpul depan KDO...

yang nak marah..hok amek barang2 tu smua tukang cuci dalam ukm sdiri....diorg buang...
sedeh giler....semua tu kenangan..huhu.....*ape plk kenangan ngn sluar tight...hahaha...

sabo jelah..

Wednesday, November 11, 2009

kerana SETITIK nila habis rosak susu SELORI...*pepandai jep...haha...*

Ini lah yang boleh digambarkan dengan perasaan aku dan perasaan seluruh
masyarakat KELANTAN yang tidak bersalah disebabkan insiden final Piala MALAYSIA
sebelum ni....* insiden ke???*
sikap yang dilakukan segelintir penyokong kelate mlm ntu mmg x boleh diterima semua...

perasaan malu ni memang x boleh digambarkan bagi semua org kelate
yang otaknye seperti ak dan mereka yang merantau di negeri orang ni...
kt mane2 je pergi , msti org kutuk kelantan...

berjuta2 komen tntang kutuk mengutuk kelate kt FACEBOOK...

nak je ak menjerit kuat2....
korang semua!!!!!
orang kelantan x semua mcm tu...!!!
parent n family ak sume baek2...
cube lah korang faham...
please STOP COP orang kelate mcm tu...

Tp dalam bbyak komen tu ad jgk sahabat ni cuba menyedarkan org rmai ttg bola..
nak tau ni die komen,,

"Mohd Irshad
Yahudi hantar sebiji BOLA , ribuan umat islam TAK SOLAT! sudah lah bergaduh kerana BENDA BODOH! apa reaksi pula kalu GOLONGAN AGAMA dan HUKUM2 ISLAM ditekan? dicaci? dihina? . hmmm.. - Semoga Kita semua di beri Petunjuk-"

sekurang2 komen ni dpt mnyedarkan ak....

ni dalam Kosmo!...komen Menteri Besar Kelantan

KOTA BHARU - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kesal dengan peristiwa yang dicetuskan penyokong Kelantan pada perlawanan akhir Piala Malaysia antara Kelantan dengan Negeri Sembilan di Stadium Nasional Bukit Jalil malam kelmarin.

Beliau menganggap penyokong Kelantan yang dikatakan merusuh serta membakar kerusi di stadium berkenaan sebagai tiada semangat kesukanan.

"Sebab itu saya kata jangan sebut main (bermain bola), sebut riadah, dengan riadah baru ada semangat kesukanan," katanya.

Menurutnya, perkara seperti ini tidak seharusnya berlaku kerana ia boleh menjejaskan nama baik negeri.


PERLAWANAN akhir Piala Malaysia di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam kelmarin dicemari dengan balingan botol di atas trek dan padang.


Sementara itu, Pengerusi Kelab Penyokong Kelantan, Yahya Jamada Ali berasa malu dan kesal mengenai insiden liar oleh segelintir penyokong Kelantan selepas pasukan mereka tewas 1-3 kepada Negeri Sembilan.

Dalam perlawanan akhir Piala Malaysia malam kelmarin, segelintir penyokong bertindak liar dan ganas dengan membakar mercun dan tempat duduk di Stadium Nasional Bukit Jalil selepas ketinggalan 2-0.

Yahya menyifatkan tindak-tanduk penyokong tersebut mencerminkan seolah-olah budaya dan sikap orang yang berasal dari Kelantan hanya cenderung untuk berkelakuan sedemikian.


Sunday, November 8, 2009

LAST EXAM PAPER


Tak sabar n x boleh sabar lg nk abis paper..


System Analysis & Design

10 hb 11 2009
harap dapat jawab dgn baek....
semoga dipermaudahkan oleh nye..
amin...

Monday, November 2, 2009

Latihan Pusat

o.k fine korang mesti pkir pasal cmne nk wt latihan pusat ni...
cne pusat menjalani latihan...

begini carenye....
tgk pusat pada perut anda dan tnye die
*cane pusat berlatih....*

hehe ini iklan semata2....

lpas exam ni ak x dpat blk rumah awl sbb ad latihan pusat Pencak Silat
bermula 14 smpai raye...then smbung blk lpas raye...

joging dh turun tiap petang...
nk cari fitness r...smangat neh...!!!
*pada dasarnye takut kena teruk n pancit latihan dgn Coach nnti...huhu*
igt time first time ak follow training dulu...
smpai muntah hijau kna ngn Coach....

tp x per...smua ni utk kejayaan kite gak kan...demi menjulang nama UKM di mata dunia...
*acececeyy....:P

pape pn....jgn dk p.k lagi kt benda ni....
exam 2 paper lg....

FOkus!!!
FOkus!!
FOkus!

chaiyok!!!!!!

Thursday, October 15, 2009

projek...Hehe...haha...huhu...

dlm 3 minggu ni ak nk bkak internet rse mcm mmbazir je mase....mana taknye... banyak gle projek nak kna wat dlm 3 minggu ni....tp Agie siap edit background blog lg..bak kate agie , "Motif Sangat" sampai die pn ak nk msk kan dlam ni kan...hahaha,....

ni lah senarai projek dan laen2 yang membuatkan aku gile dan tak tentu arah dlm 3 minggu ni:

1. System Analysis and design - sistem pembayaran saman ukm secara online
2. human and user interface - phone application
- bad design
3. java - GUI and event(interface for patrol counter)
4. Software Engineering - GPS bus UKM system
5. Workplace Communication - company human resource..
- nigotiation
- resume
- interview
6. SUKEM 09 - silat....ngeh3...



Saturday, October 3, 2009

tension punyer pasal..

dah ampir 2 minggu ak x bukak blog ni.... bukan ape

1. blaik kampong...mane taknye rumah ak bkn ad tenet kot... tp cc kt dpan rumah tu asek pnuh ngn budak skola je....bengang pn ad.... diorg ni cikgu x bg homework ke time cuti ni!!???? klu ak time skola dulu time cuti lah time byk hmwork...huhuhu....

2.malu kot...pahamlah ak ni pemalu orangnye... dh tua2 g cc maen fb...hahaha...

3. bile dh raye x smpat pn nk g mane2... pagi lgi kwan dh call nk datang beraya rumah,g rumah kwan satu skolah..,rumah ckgu...bekwoh(kenduri)...macam2 lg lah...inisiatif utama kitorg kt kelantan klu nk g mane2 time raye adalah naik moto...klu naek kete...jarak 100 meter pn boleh jd 1 jam...bengang betul...! nape lah org suke beli ke?????????????
konvoi naek moto ni best jugak...tgk suasana kg halaman yg dah lama dtinggalkan...(macam 10 thn x blk kampung,....motif??) bes jugak klu kluar ngn family pn lg bes....hehehe....yg plg penting dapat duit raye!!!$$$$$ sape kate klu dah besar x leh duit raye lg....???? ak dpt jer... janji x kawin or x kerja lg...hahaha......

4..bersambung....nk tido dlu....

Tuesday, September 8, 2009

reunion geng form 5...

boleh dikatakan reunion gak lah... sbb dah lme x jmpa kan...plg lama sthun lbih x jmpa diorg ni...tp ad bru bln lpas jmpa...ngeh3...ble dh jmpa ad yg dulu body slim skang dah naek perut n bontot yg dlu agak comel2...skrg dh slim...huhu...tu lah tringat jgk dlu yg slim ni sllu mengata ...skrg tgk dh terbalek kt die...ngaeh3...ktorg jmpa kt Times Square smbil bukak puasa skali...dh lme x jmpa ble bkak cte ssh nk brenti...hahaha..pape pn wlau x ramai bes dpt jmpa korg blk...nnti raye ni jmpa lak...g raye rmh cikgu2...x sabar nk blk....

Thursday, September 3, 2009

midsem exam java programming

pkl 8.30 mlm nk exam java kt d.g...

2 hb ogos 2009

8.00 pg : alarm nset.."!! postpone alarm..bru je dpt tido 2 jam lpas sahur td....smbg blk...Zz.z.zzz....

9.45pg : si balqis ni pg ni lah nk msj ak nk tido pn x snang....dengan semangt waja ak pn bgn lah...g...basuh muka je....hehehe...bkak laptop ngn niat nk study java..tp nmpak google chrome ni lbih mnarik perhatian...diklik benda tu....facebook ditekan...dah berbuah pokok ak tanam kt 'burn buddy',next,,, 'farmville'..lega...seb baek diorg x smpt curi..hehehe...eh acap online...!!

muhamad farhan: ko g kls tk?? java dh abes stdy??
muhamad asyraf: g r....ko??
...............................................................

745 mlm: thanks rudy bg pnjam moto...hahaha...nape ak nervous giler ni...!!!cam x pnah exam jer....

8.05 mlm: paan!!!!! ....amin's calling...!! jom r kte g....
x tau nape cuak gler mlm ni...ak bawak moto mlm tu...moto rudy ni klu msk gear x nmpak..ble
dh tekan tu pandai2 lah igt gear bape korg gne...haha...so time nk naik bukit kt d.g tu ak tertkan gear berat...jadi moto x bleh nk naik bukit...dh lah rmai dak pompuan..terpaksa lah ak tinggl amin jln sorg2..rmai gle kt sne...igt dak ftsm jer.....
x pe wt slamber...
hasrul n hedy pn tgh khusyuk study last22222 minutes....hahaha....ntah masuk ketidak...huhu...
10.15 mlm: waktu menjawab hanya tinggl 15 minit lg...
teck sheng ngn amoi yg dok dpan ak pn bgn...
dlm ati~~"ces...dh abis rpenye diorg...ak x abis lg...tp mcm nk kuar jgk...tunggu lah dlu bdk melayu x de yg kuar lg...~~~~"1,2,3,4...asek dak cina je yg kuar...

10.20mlm: aida n qosar ngn muka yakin dan gaya jalan ala samseng jln raya kluar...gile r...awal siot kuar exam...x pe.... nnti ak komen kt facebook....hahaha....alhamdulillah..dh dengar lecturer bgtau mse dah tamat ak trus kuar...hehe....

rse cam 1000 bebanan batu besar hilang kt dalam pala otak akni ble exam java ni abis...fuh!!! lega...arap tinggi dah caring mark kli ni...huhu...

thats all for today!!!.........


Monday, August 31, 2009

MERDEKA!!!!


1 MALAYSIA merdeka bersama,...!!!

try korang igt blk...

kalau dulu,time kecik2 ..

nak merdeka ni sgt meriah dengan setiap kenderaan masing2 nk pasang bendera kt kete... tp sekarang nk tgk 1 kete ad bendera pn ssh...

setiap kedai plk wajib pasang 1 bendera....skrg dh x de dh...

dlm tkde bendera ni hopefully merdeka spirit still strong in our heart....

semangat 1 bangsa masih utuh tanpa memikirkan perkauman...

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE-52

Wednesday, August 26, 2009

Oliver Twist

Oliver Twist by Charles Dickens.

Oliver Twist merupakan sebuah novel terkenal yang diterbitkan pd thun 1883 dalam English di London. merupakan novel kedua terbitan charles dicken. Ia menceritakan tentang jenayah dan sistem perhambaan kanak2 yang berlaku pada masa tersebut dan telah mendapat sambutan rmai.oleh sebab itu ia telah di remake sbg filem bermula pd thn 1922 shingga 2007 iaitu mini siri..spanjang thn tersebut hampir 15 filem diterbitkan..
antara yang mendapat smbutan adalah filem oliver! the muzical 1968 dan oliver Twist 2005
walaupun jalan cerita smuanya sama,dah berkali2 tgk tp x puas and x boring..still best...
ni lah antara citer best ever bg aku...hahaha...
org len x tau r.... klu nk tau ty r tgk...!!!

Sunday, August 23, 2009

Asaktor background..


ni tgh buat time boring..........

bulan puasa..

adus....!!!!

klau masuk jer bln ramadhan ni mmg rindu sgt kt fmily....dh lah pg td x sdar bngun sahur klau kt rmah mak kejutkan...hehehe....cyg mak....

ble brbukak plk byk jenis makanan...almaklumlah,rumah dekat dengan bazar ramadhan kubang kerian, diantara bazar ramadhan yang besar kt kelate...kalau kuih plk byk jenis antaranya akok,onde-onde,buah tanjung,jala mas,buah nangka

dengan cendol berbagai warna.... smua ni buatkan ak realy2 homesick...huhuhu.....
lpas balik terawikh pulak mkan colek kerang....fuh...nyum3...rindunya kt rumah...

Saturday, August 22, 2009

Salam Ramadhan Kareem.



Pulau Penyengat Pulau Diraja;
Pulaunya Elok Cantik Berseri,
Bersihkan Diri Di Bulan Puasa;
Maafkan S’gala Kekhilafan Kami,

Kain Songket Indah Coraknya;
Dipakai Dato’ Gagah Perkasa.
Menyambut Ramadhan 1429 H Alangkah Indahnya;
Bersyukurlah Kita Hanya Kepada-NYA.Amin, Ya Rabbal “Alamin. Marhaban Yaa Ramadhan :

Selamat Menunaikan Ibadah Puasa Ramadhan 1429 H.

alhamdulillah...syukur...masih lg dapat mengerjakan ibadah puasa...
diharap bulan ini dapat memberi seribu keberkatan dan makna kepada diri dan smua...amin....

Sunday, August 9, 2009

1. Apakah yang anda sedang lakukan 30 minit yang lalu
tgk melodi...ngeh2...

2. 2 jam yang lalu?
jemur kain...
3. Anda suka
tido, online and buat benda x boring
3. Minggu lepas
3 hari x de kls...bes!!!
this week cane lah....
4. Tiga lagu yang boleh anda dengar berulang-ulang kali
-micheal learns to rock-that's why you go away
-the show- lenka
-cindai...hahaha.
5. 3 binatang yang anda tak suka
-ular besar
-nyamuk
-semut dkt court blkg ktho..
6. 5 fakta tentang anda
-malas
-suka silat
-suka nari
-minat something b'kait ngn gmbr...
-ssh nk tolak pmintaan org.
7. Tahun depan mungkin.
-wakil perak sukma 2010
-wakil malaysia AUG2011 bangkok...
amin..........

8. Saya tak reti
-nak ngorat...hahahaha

9. Saya pandai
-tengok kelakuan orang

10. Kawan saya
-o.k jer
...
11. Saya ada
-rahsia yang sape2 pn x tau...

12. Saya seorang
-adik and abang yang pelik..

13. Adik saya
-cun and hensem...hahaha,,

14. Saya tak pernah bosan dengan (senaraikan 4)
-online
-buat design kt photoshop
-harry potter
-dok rumah or bilik..

16. Perkara yang selalu orang tak percaya tentang anda
-hahaha...ada2...secret...

17. Saya rindu
-family, nasik and lauk2 kt rumah...

18. Saya tak sabar
-nak cuti..balik rumah....huhuhu..

19. 5 laman yang anda slalu layari:
-facebook
-yahoo
-youtube
-google search
-spin ukm...hahaha...

20. siapa yang anda mahu tag?
-malas r nk tag...ad x tau lg...

antara minat, tanggungjawab, busy dan malas..

Nak kate minat ni ak mmg minat join banyak benda tp bila dah join tu banyak plk yang ak dh join...smpai terpaksa attend byk tmpat in same time...

huh...tanggungawab ni ak x mahu tp diberi...orang kate boleh diharap....
tak mahu tp terpaksa...atas sebab setiakawan dan rasa hormat...huhuhu

busy...ble dah tanggungjawab and minat bergabung maka busy pn hadir...smpai x smpat nk study...projek and assignment berlambak...argh!!!!

last skali malas hadir...dah msuk bilik asek nk tiidoo je...sbb dah letey dengan minat, tnggungjawab dan busy...ZZzzz..............
..

Saturday, August 1, 2009

senang gler nk dapat duit

korang just kna jwab servey...
dlm mse sbln boleh dpt 44 dolar...
x ke byk tu...
jom ramai2...

Monday, July 27, 2009

lab microprocessor..



today, lab microoprocessor ...
ingat susah sangat sbb x study lg...nsib baik lab ni just key in data pada processor jer....
fuhh!!!! lega....

BLACK - Aku Rindu Sayang Kamu

download song here!!!!

Siang dan malamku kini menjadi satu
Terasa Sedihku Tiada Kamu
Apakah Ini Di Namakan
Cinta Oh
Menjadi Aku Yang Hina

Apakah kau Tak Sepertiku
Rasa Hari-Hari ku Tak Menentu
Bagaikan lilitan terikat dijantungku
Terasa Sungguh

Aku Rindu Sayang Kamu
Matamu Aku Cinta
Kepada Mu Sayang Kamu

Apakah Kau Rasa Sepertiku
Rasa Hari-hariku tak Menentu
Bagaikan lilitan terikat dijantungku
Terasa Sungguh

Tuesday, July 7, 2009

BAD DESIGNS

tentang ni lah yang ak blajar kt lecture 'Human computer interaction' tghari td...


skali pandang o.k je design kreta ni....
try tgk btul2...ada gambar tempat leak gelas kt tengah2.
klau nak letak gelas kena tarik benda tu then ad lobang tmpat gelas disediakan..
kononnya canggih dan idea bijak diketengahkan...
bgaimana driver nk adjust air-cond@volume klau dah ad gelas kt ctu...????
tak ke mmbahayakan pemandu...huhuhu..

.
apa yang tk kena dengan design ni...cam o.k jer...
lansung x memberi masalah...kepada yang biase pakai mesin ni first time msti tefikir2 nak tkan butang kuning ker butang yang bertulis...button yang digunakan hampir sama.

klau nak tau banyak lg tentang design yang teruk2...

SUPER 09


Antara sukan negeri yang bes ak join dengan daerah Manjung, Perak
kat sini ktorg lbih brdisiplin n smangat kedaerahan tu kuat..wlaupun ak diperantauan ak tetap dengan prinsip ''dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung''.
alhamdulillah ktorang team daerah Manjong juara kseluruhan bg pencak silat.
Insyaallah lpas ni aku akan main utk sukma wkil Perak 2010 di melaka.
semoga impianku mnjadi kenyataan...

amin.......

Sunday, July 5, 2009

SUKAN MASUM 2009





sukan masum yang berlansung di uum baru2 berlansung dengan gilang-gemilang di UUM. terpahat seribu kenangan pahit dan manis
tapi dalam sukan pencak silat yang sy ceburi terdpt byk kekecewaan berlaku...smuanya sebab sistem juri dan pengadilan yang tidak sistematik...
boleh dikatakan hampir semua wasit dan juri y
ang bertugas tidak mempunyai pengalaman dan pengetahuan sepenuhnya tentang pencak silat...wlaupun dapat pingat emas,,tak happy sangat sbb ada kawan2 atlet silat seni yang telah di 'setting' permainan agar mendapat tempat perak...
namun begitu..pencak silat ukm telah menjadi penyumbang terbanyak pingat kpd ukm iaitu 5 emas 5 perak dan 5 gangsa...daripada keseluruhan 9 pingat emas yang dikumpul oleh semua atlet ukm.tahniah kpd semua pesilat.

Friday, May 1, 2009

Tingkatkan bandwith laptop anda..

klu nk tau Windows menggunakan 20% lebar jalur anda! Dapatkan ia kembali:  

ia sesuai untuk XP. tujuan microsoft mengambil 20% jlur lebar (suspek untuk kemaskini dan menyoal siasat mesin anda dan sebagainya..)  
Di sini bagaimana untuk dapatkan ia kembali:

Klik Start-->Run-->type "gpedit.msc" without the "  

ia akan membuka group policy computer. 

Kemudian pergi kepada: Local Computer Policy-->Computer Configuration-->Administrative Templates-->Network-->QOS Packet Scheduler-->Limit Reservable 
Bandwidth  

Double click pada Limit Reservable bandwidth. 

ia akan kata it is not configured, tapi kebenarannya adalah dibawah 'Explain' tab :

"By default, the Packet Scheduler mengehadkan sistem 20 percent dari bandwidth untuk connection, tapi korang leh guna setting untuk mengatasi the default."

jadi, trick nya adalah untuk ENABLE reservable bandwidth, kemudian setkan ia ZERO.

This will allow the system to reserve nothing, rather than the default 20%. 

works on XP Pro, and 2000 other OS not tested.


Thursday, April 23, 2009

my firstmake background.


ni lah first bg yg ak buat..sape2 nak klir r kt pic tu...

Monday, April 20, 2009

Beza Antara > Hacker : Cracker : Script Kiddies : Greyhat

Jika sebelum ini anda hanya selalu mendengar perkataan hacker, semestinya kebanyakan beranggapan bahawa mereka adalah penjenayah di alam maya. Mereka dituduh melakukan kerosakan dan kemusnahan pada perisian dan sisitem orang lain.Tetapi betul ke anggapan anda itu.? Jom kita soroti apa makna sebenar antara Hacker : Cracker : Script Kiddies : Greyhat

Hacker
Hacker merupakan golongan profesional komputer atau IT, mereka boleh terdiri daripada jurutera komputer, pengaturcara dan sebagainya yang memiliki pengetahuan tinggi dalam sesuatu sistem komputer. Hacker mempunyai minat serta pengetahuan yang mendalam dalam dunia IT sehingga berkeupayaan untuk mengenalpasti kelemahan sesutu sistem dengan melakukan uji cuba terhadap sesuatu sistem itu. Namun, para hacker tidak akan melakukan sebarang kerosakkan terhadap sesuatu sistem itu dan ia adalah merupakan etika seorang hacker. Hacker biasanya menghabiskan sebahagian besar waktunya dengan melakukan pelbagai perkara untuk lebih memahami dunia komputer dan mereka sentiasa ingin tahu dalam apa jua perkara berkaitan dengan dunia komputer serta sentiasa belajar dari kesilapan. Mereka juga dikenali sebagai golongan white hat.

Cracker
Golongan black hat yang menyimpang terlalu jauh. Golongan ini tidak mempedulikan akibat perbuatan mereka serta kesan keatas orang lain. Golongan ini melakukan aktiviti haram demi keseronakan serta kepentingan mereka semata-mata. Golongan ini dengan sengaja menceroboh untuk melakukan perbuatan sabotaj, pengkhianatan dan sebagainya. Golongan inilah yang sebenarnya melakukan perbuatan keji dalam dunia IT sama ada melakukan pencerobohan, spyware dan sebagainya tetapi golongan hacker pula yang dipersalahkan.

Script Kiddies
Golongan ini juga adalah dari kaum cracker tetapi golongan ini tidaklah memiliki pengetahuan yang mendalam dalam IT seperti bidang pengaturcaraan serta bagaimana komputer itu bekerja melainkan pegetahuan untuk melakukan hacking. Aktiviti hacking mereka memerlukan bantuan perisian atau tool yang telah dicipta oleh para hacker yang pada asalnya untuk tujuan kebaikkan tetapi telah disalah guna tetapi ada juga perisian yang dicipta khas untuk melakukan aktiviti hacking.

Greyhat
Gabungan daripada hacker dan cracker. Golongan ini seperti hacker yang sangat berminat untuk menguasai ilmu komputer. Golongan ini suka bertanya dan belajar serta tidak putus asa dalam mempelajari ilmu komputer. Golongan ini sering melakukan pencerobohan dan melakukan kerosakkan tetapi mereka akan membiarkan pentadbir sesuatu sistem atau laman web mengetahui aktiviti yang mereka lakukan, mereka mudah membahagi-bahagikan ilmu mereka kepada sesiapa yang ingin mengetahui dan mempelajari hacking.

jenis2 virus n parasit..

Virus.? biasa sangat dengar...
tapi yang lain² ancaman parasit belum pasti lagi. ini kerana ancaman komputer masa kini bukanlah virus semata². banyak lagi parasit² lain yang bertujuan menggangu sistem komputer. Jom kita semak senarai parasit tersebut.

Virus komputer
Suatu nama yang cukup popular dikalangan pengguna komputer disebabkan keupayaannya mengundang pelbagai masalah kepada komputer.Dunia IT akan terus digemparkan dengan
kehadirannya sehingga ia merupakan suatu kebiasaan yang tidak dapat dielakkan.Virus komputer merupakan suatu program yang dicipta untuk pelbagai tujuan dan juga boleh tersembunyi didalam sesebuah perisian.Virus komputer berkemampuan mereplika iaitu menyalin diri dan menjangkiti bahagian atau program lain dalam komputer,dokumen,boot sector dan sebagainya. Apabila kita menjalankan program yang dijangkiti,virus tersebut akan mengaktif serta melakukan salinan diri sendiri dan akhirnya akan melakukan pelbagai kerosakan seperti membuat paparan skrin,memadam data dan pelbagai kemusnahan lagi.

Worm
Worm atau cecacing berkemampuan melakukan eksploitasi terhadap kelemahan suatu sistem operasi serta mereplikasi diri pada rangkaian komputer. Contoh Worm sasser teleh melakukan kerosakan pada sistem komputer persendirian dan korporat.Contoh lain pula ialah Worm CodeRed telah mengeksploitasi kelemahan windows 2000 iaitu pada file idq.dll iaitu kelemahan buffer overflow Windows 2000.

Adware
Program yang memunculkan pop-up iklan atau iklan yang tersembunyi yang dimasukkan oleh pembuat program ke dalam sesebuah program, biasanya program tersebut adalah program yang freeware,shareware dan sebagainya.Jadi,pengguna terpaksa menerima iklan tersebut.

Spyware
Program intipan yang berupaya mendapatkan dan mengumpul maklumat pengguna sesebuah komputer tanpa disedarinya.Pencerobohan privacy ini boleh menguntung pihak pengintip kerana sesuatu maklumat terkumpul boleh dijual kepada pihak yang berminat atau untuk sebarang strategi dan promosi produk keluaran syarikat mereka.Program intipan ini boleh didatangi bersama secara tersembunyi melalui program berbentuk freeware,shareware atau demo yang boleh dimuat turun dengan mudah internet.

Trojan
Program ini sangat berbahaya kerana ia memampukan penggodam komputer untuk mengawal serta melakukan sebarang perubahan kepada komputer tanpa pengetahuan pengguna komputer tersebut.Selain itu ia juga mampu mencipta,menghapus dan memindah sesuatu fail tanpa diketahui.

Hijacker
Kebolehan program ini ialah mengubah apa yang telah disetkan pada pelayar web,menukar arah carian ke laman tertentu seperti laman web lucah.Program ini juga berkemampuan mengubah haluan carian ke enjin carian yang ditetapkan oleh pembuat program ini dan yang paling teruknya ialah apa yang telah diubah oleh program ini tidak dapat diubah kembali,malah, anda mungkin tidak dapat melayari internet seperti biasa.

Dialer
Program ini berkeupayaan memasukkan fungsi sambungan ke internet,memutuskan sambungan komputer dari ISP tempatan dan kemudian ia menukar atau menghubungkan kembali sambungan anda ke ISP lain dan telefon antarabangsa.

Keylogger
Program yang mampu merekod apa sahaja yang anda tekan di keyboard anda,termasuklah perbualan email dan chat.

Cookies
Ia sebenarnya dicipta untuk disimpan pada sistem untuk membolehkan diakses kembali tapi ada juga menyalahgunakanya dengan berkongsi pada laman lain serta mengumpul maklumat seseorang pengguna yang mungkin bercirikan peribadi untuk dijual bagi perolehi keutungan.

Spam
melibatkan kegiatan e-mail yang tidak diundang kehadirannya yang dihantar dalam jumlah yang banyak dan ia mungkin kegiatan suka-suka,mengacau pemilik e-mail atau aktiviti pengiklanan yang salah iaitu tanpa kebenaran penerimanya.Ia pasti mengundang masalah kepada pengguna dari segi ruang e-mail dan masa.

komen lucah dlm friendster..

Semenjak kebelakangan ini begitu banyak comment-comment lucah yang muncul di friendster. Geramnye!!!!. Aku pun dah tahu bukannya buka link lucah pun nanti. Cuma buat gempak je letak gambar lucah. dengan harapan ramai orang akan tertarik dan akan klik pada gambar tersebut.

Walaupun ramai yang sudah mengetahuinya, tapi manusia tidak akan habis dari klik benda-benda cam ni selagi tidak habis comment ni. Cuma bagi yang ada friendster dan ada menerima comment yang berbentuk lucah, terus delete. Jangan sibuk pikir hendak tengok apa yang ada. Tiada apa-apa.
ia juga adalah virus yg menyerang friendster..bila korang klik..automatik comment ni akan dihntar kpd friend korang tnpa diketahui...


\


INGAT, jika anda ada menerima comment ini dalam friendster anda, terus delete. dan jika anda ada melihatnya dalam profile orang lain, juga JANGAN KLIK.

jangan pandang org dr paras rupa

ble tgk video ni hampir smua org kt hall tu pndang rendah kt die ni....skali dh tunjuk bakat dier smua terkezut beruk...so jgn skali2 pandang seseorg dr paras rupa...

Sunday, April 19, 2009

shari sebelum final bermula...19/4

tetiba terbit mood dlm hati ak nk tulis something ari ni stelah brberapa minggu meningglkan blog...
sedar atau tidak 2,3 hari sblum ni ukm telah dilanda kemarau...klu siang hari bg yg dduk kt blik atas tu mmg panas... menurut firasat ak...ia berfungsi untuk mencairkan otak student2 yg tengah perah otak study...akhirnya ptg td trun lah hujan rahmat kepada kita stelah berberapa hari x hujan..memang best hujan ni... tmbah2 lg tgh study ptg2...mood nk tido lbih byk dr nk study...

Saturday, March 28, 2009

angklung

angklung adalah sejenis alat muzik yang
diperbuat daripada buluh. ia berasal dari sumatera indonesia. pada asal nye ia digunakan untuk menghalau binatang liar di hutan..
disebab kan peredaran zaman ia berubah menhadi alat muzik. klau nk tau cmne bunyi nyer angklung ni...
sila ke DECTAR utk menyaksikan simulasi ko.k drpd pelajar ukm pd 11 hb jam 8 mlm...
jom rmai2...
mai pakat dengar...

Friday, March 27, 2009

shock!!!!!! n lost!!!!.

Tadi punyerlah nk ambik jalan yg teduh lalu kt fkejut nk ke ppu..hehe this my first time ako pgi fkejut...tgh jln dr ftsm tu smbil lalu kt bengkel fkejut yg  almost likely mcm kilang huwa3... bes gler... cafe fak. ni tepi tasek...tp kecik jer...terus jer jln tgk byk slipar mcm surau...stop solat n very shock coz their surau ad air-cond x mcm ftsm yg pki kipas jew...tp o.k lah asal dpt solat... then tgk bangunan kejut ni igtkan bangunan ala2 kilang panjang ni ada lobang kt tengah ble msk sini kluar sana...dgn mke bgaikan bdk fkejut slumber jer jln straight..hehehe...skali trmasuk makmal...huhuhu..
cri2 pnyer cri x jmpa jln kuar...nk panjat pnyer r control macho rmai org sey...dgn tebal mukanya ako g lah tnye bdk skema yg dk stdy...hahaha...nmpak sgt bkn fak. tu..hehe..tp o.k lah fkejut dr ftsm tu bangunan cam kotak jer tp yg pnting mkanan bez.......

tanda2 pc anda telah dijangkiti virus

* PC menjadi hang selepas dibuka, dan kerap plak berlaku.

* Prestasi PC tiba-tiba sahaja menjadi lembap. Sebarang aplikasi atau fail yang hendak dibuka menjadi terlalu perlahan.
* Keluar mesej "Out of memory error" walaupun PC mengandungi ruang ingatan yang mencukupi.
* Sistem operasi Windows tidak boleh dijalankan walaupun sebelum ini kita tidak pernah menyentuh bahagian setting ataupun mengubah registry.
* Sistem operasi Windows tidak dapat dijalankan kerana fail-fail penting untuk menjalankannya hilang tiba-tiba.
* Ada program yang tidak pernah diinstall sebelum ini tiba-tiba muncul dan berjalan dengan sendirinya.
* Terdapat proses yang tidak diketahui sedang berjalan dan menggunakan banyak sumber CPU.
* Kita tidak boleh menginstall sebarang program atau aplikasi baru.
* Windows seringkali reboot ketika digunakan dan proses reboot berlaku berulangkali.
* Utiliti cakera seperti scandisk melaporkan banyak error pada cakera selepas melakukan imbasan cakera.
* Program atau aplikasi yang sebelum ini boleh digunakan crash secara tiba-tiba.
* Drive partition bagi cakera keras, CD-ROM dan cakra liut tiba-tiba sahaja hilang.
* Menerima email yang mengandungi sisipan-sisipan yang ganjil, contohnya mengandungi dua extension.
* Perisian antivirus hilang tiba-tiba atau tidak aktif secara tiba-tiba.
* Perisian Antivirus tidak boleh di install atau dibuang.
* Dialog box terpapar pada skrin secara tiba-tiba.
* Sistem PC berjalan dengan sendirinya, misalnya tetikus menunjuk ke sesuatu, membuka dan menutup tray CD-ROM dengan sendirinya.
* Penunjuk tetikus berubah imej dan grafik.
* Ikon-ikon ganjil terpapat pada sistem tray walaupun kita tidak pernah menginstall sebarang perisian sebelum ini.
* Muzik atau video tiba-tiba sahaja dimainkan dengan sendirinya.
* Saiz sesuatu fail berubah, walaupun kita tidak mengeditnya sebelum ini.
* Fail-fail yang kita simpan hilang satu persatu.
* Properties sesuatu fail berubah dengan sendirinya.

Wednesday, March 25, 2009

petua zaman moden

1. Petua Cepat DiPinang - Banyakkan Meminum Air Pinang
2. Menegangkan Kulit Muka - Stapler Tempat? Yg Kendur Tu..
3. Menghilangkan Bau Badan - Berendam Dalam Minyak Wangi
4. Melembutkan Rambut - Rendam Kepala Dalam Air Menggelegak. ..
5. Melebatkan Rambut - Cari Baja Rambut...
6. Menghilangkan Ketuat - Potong Dgn Pisau Cukur Cap Buaya... .
7. Mengempiskan Perut - Jgn Makan & Jgn Minum...
8. Mengekalkan Kecantikan - Kekalkan Mekap, Jgn Basuh2...
9. Menyegarkan Mata - Tuang Eye Mo...
10. Mengelak Rambut Gugur - Lumur Dengan Gam Gajah...
11. Mengatasi Tumit Pecah - Jalan Berjengket-Jengket
12. Menghilangkan Lebam Di Mata - Elakkan Dari Kena Penumbok..
13. Menghaluskan Kulit Muka - Gosok Dgn Kertas Pasir
14. Menaikkan Seri Muka - Makan Kuih Seri Muka Sambil Naik Tangga..
15. Menghilangkan Bau Mulut - Minum Minyak Wangi

11 tips agar tidak bosan semasa dalam lif

1. Ketika anda hanya berdua dengan orang tak dikenali, cuit bahunya!Kemudian anda pura-pura melihat ke tempat lain..
2. Buat muka menyeringai kesakitan sambil pegang kepala anda dan menjerit "Diam, semuanya diam!".
3. Bawalah kamera dan ambillah gambar semua orang yang ada di dalam lif.
4. Pindahkan meja kerja anda ke dalam lif. Jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka sudah membuat appoinment?
5. Letakkan sebuah bungkusan di sudut lif, jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka mendengar bunyi tik... tik... tik...
6. Anda pura-pura jadi pramugari/a! Tunjukkan prosedur keselamatan penerbangan seperti di dalam kapalterbang.
7. Ketika pintu menutup, beri pengumuman kepada semua orang. "Bertenang, jangan panik, jap lagi die bukak balik!".
8. Bukalah beg tangan anda, sambil melihat ke dalam beg tangan, tanyalah "Oksigen cukup tak kat situ?"
9. Diam dan jangan bergerak sama sekali di sudut lif, menghadap dinding, jangan sesekali keluar.
10. Dengarkan suara di dinding lift dengan stetoskop.
11. Buatlah garis di lantai sekeliling anda menggunakan kapur, lalu beritahu "Ini adalah area SAYA"

Monday, March 23, 2009

tempat exam...huhuhuhu...

c++ -d kovensyen kkm
asas elektronik -DECTAR
etnik -d.g
pangkalan data -d konvensyen kkm
eit -angklung II -d.g
math III -d.g

Monday, March 9, 2009

Sunday, March 8, 2009















to all readers...jangan dok ingat israel skrg dah tak serang palestin x perlu boikot dah....teruskan menboikot...

Saturday, March 7, 2009
















Dalam virus-virus, saya rasa ia lah yang paling cerdik dan powerfull, nak heal pun rasanya payah...melainkan format jerk server @ semua end user komputer....

Jom read more.....

info pasal virus nie anda boleh dapat disini...Virus nie telah menyerang merata BANK dalam Malaysia nie...masih ada dalam bank dan untuk mereka format server @ ATM mesin akan merugikan........

Virus nie lebih menyerang pada network yang menggunakan DOMAIN on login, payah benar nak buang, kalu kita install anti virus @ Spam killer, virus tuh akan sedar dan bangun dan terus melambatkan pc yang bakal diinstall aplikasi nie.....

info pasal virus nie boleh anda dapati kat:-
>> sini <<
Conficker
From Wikipedia, the free encyclopedia
Jump to: navigation, search
Common name Conficker
Aliases 

* Win32/Conficker.A (CA)
* W32.Downadup (Symantec)
* W32/Downadup.A (F-Secure)
* Conficker.A (Panda)
* Net-Worm.Win32.Kido.bt (Kaspersky)
* W32/Conficker.worm (McAfee)

Conficker, also known as Downup, Downadup and Kido, is a computer worm which surfaced in October 2008 and targets the Microsoft Windows operating system.[1] The worm exploits a known vulnerability in the Windows Server service used by Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003, Windows Server 2008, and the Windows 7 Beta.

Rasanya belum ada anti virus @ dari microsoft sendiri untuk menghapuskan benda nie......apa pun anda boleh menchoba dengan chara paling terbaik sebelum format 

>> download <<

Contoh latest pattern virus:
>> pattern tma743 <<

mesti search for--> lpt$vpn.873

lepas tuh copy dari trendmicro latest pattern dalam masukkan dalam folder yg telah didownload dan diextract tadi........berkesan untuk 80% sahaja...

Langkah untuk keselamatan....
1. Jangan berkongsi Thumdrive dari rumah @ luar
2. Jangan upload handphone ke pc @ sebaliknya
3. Jangan Share folder dengan orang lain
4. Jangan surf website porn yang tak famous @ website toolz @ movie dan hosting yg tidak mempunyai security yang tinggi......

Perlu perasan sekiranya....
1. PC anda hanged waktu install anti spam @ anti virus
2. Loading desktop icon slow
3. View drive ke drive mengambil masa yg lama...

Mulai sekarang anda perlu Anti Virus, Anti Spam dan firewall. Selalulah update new patch @ security dari Microsoft.Ini adalah langkah paling bijak dan anda tidak akan dituduh penternak virus yang berjaya....

Pada yang jadi penjaga SERVER :-
1. Siapkan full backup dan beli recovery backup
2. Selalu update kan Microsoft Window anda
3. Install 2 anti virus dan anti spam
4. Block xs untuk semua user dan pasti hanya website yg tertentu sahaja dilepaskan contoh BANK, News, BURSA MALAYSIA, Gov.my, Edu.my, TMNET dan sebagainya.....
5. Tinggikan tahap "Group Policy" yakni disable USB, disable local connection,disable Wallpaper, disable exe, Disable msger, Disable Mirc, Disable bat.
6. Groupkan user ke Standard User untuk tidak sewenang2nya install apa2.....


BERINGAT SEBELUM TERLAMBAT......PAYAH DIBUATNYA....bayangkan anda kerna buang virus untuk 50 user dalam masa yang sama beranak2 dan terus beranak....rugi jerk masa nak HEAL semua tuh....memang tabik spring VIRUS niee.....naik demam dibuatnya........